Logo Utheve AS
Ungdommer sosiale medier

Hvordan unge bruker sosiale medier

Kommentar: Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Thea (16) som har vært på utplassering hos oss.

Hvordan vi unge bruker sosiale media

Det de fleste unge bruker sosiale media mest for å kommunisere med andre, holde seg oppdatert og bli underholdt.

Gjennom sosiale medier kan ungdommer holde bedre kontakt med venner og styrke vennskap og skape nye venner med like interesser. Mange unge blir også oppdatert på nyheter fra rundt om i verden gjennom sosiale medier, slik som Snapchat og Instagram.

I løpet av en uke bruker flere ungdommer sosiale medier opptil 30- 40 timer, altså 4-5 timer hver dag. Mange unge bruker så mye tid på sosiale medier at det går ut over søvnen deres. Jeg tror at tidsbruket på sosiale media kommer fra er frykten for å gå glipp av noe. Man vil alltid holde seg oppdatert og hvite hva som foregår på nettet og ikke gå glipp av en trend eller et viralt klipp.

De sosiale mediene vi ungdommer bruker er vår nettbaserte møteplass, og der er det på en måte er et slags fellesskap. På nett kan mange unge føle at de er en del av noe. Det er vanlig og bare sitte å trykke på telefonen samtidig som man gjør andre ting som for eksempel se på tv eller når man spiser. Sosiale media er god til å distrahere. Hvis man har noe vondt å tenke på er det vanlig å ta fram telefonen og bruke den som distraksjon og dytte tankene vekk, selv om det ikke alltid er så lurt.

søvn sosiale medier

Snapchat og tiktok

Jeg har spurt en del unge på min egen alder hvilke sosiale medium de bruker mest og det de aller fleste bruker er Snapchat og tiktok.  Jeg personlig tror at Snapchat blir brukt til å komuniseere med venner og tiktok blir brukt til underholdning. 

Grunnen til at vi bruker akkurat tiktok og Snapchat så mye er vel fordi alle andre bruker det mest, det er der alle er. Unge bruker jo sosiale medier for å kommunisere med andre, så da må man være der andre er. Unge er også veldig lettpåvirkelig så om «alle andre» bruker tiktok så er det naturlig at du også vil bruke det. 

Tiktok er et tidsdriv så det er lett å fort ha sittet tre timer uten at du selv er klar over det. Det er lett å bruke my tid på tiktok fordi det er endeløst, med tiktok kan du sitte å scrolle for alltid, det kommer alltid en ny video. 

På Snapchat får man holde kontakt med venner ved kun et tastetrykk, og snappingen fram og tilbake tar nødvendigvis ikke slutt, og om samtalen med venner tar slutt kan man scrolle endeløst på Snapchat også og se på storyer. Så jeg tror mange også bruker Snapchat og tiktok fordi det ikke tar slutt, det er ikke som et spill der du må klare en bane for å komme videre, her kan du bare sitte og bli underholdt på timevis og alt du må gjøre er å løfte en finger. 

Det verste med sosiale medier

Sosiale medier er ikke bare kommunikasjon og underholdning, mange blir mobbet, trakassert og ekskludert. På nett tror mange at de kan si hva de vil uten konsekvenser fordi de er bak en skjerm. Nett mobbing går fort utover ens mentale helse. 

Jenter og gutter blir på virket av sosiale media ulikt. Det blir meldt at jenter kjenner mer på dårlig selvbilde, angst og depresjon, men gutter kjenner mer på adferdsproblemer og aggresjon. Psykiske helseplager har økt mye de siste åene samtidig som bruken av sosiale media. Mengdebruken av sosiale media påvirker også mengden søvn, søvnkvaliteten og innsovningen til ungdom. Som sakt er redselen for å gå glipp av noe høy, så det kan være vanskelig å legge fra seg telefonen når man skal legge seg.

Oppsummering

Sosiale media kan være en fin ressurs for å holde kontakt med venner eller skape nye vennskap med folk med like interesser, men man bør passe litt på hvor mye tid man bruker på det. Sosiale medier er veldig avhengighetsskapende og tar tiden din uten at du selv er klar over det. Det er lett og plutselig ha sittet oppe til langt på natt. Det er forsket på at jo mere tid på sosiale medier man bruker jo mer blir din mentale helse påvirket.

 

Andre leser også: